Dan-Sha-Ri og sparks of joy med Marie (… ikke Kondo)

Af Marie-Louise Olsen, stud.psych.  
Illustrationer af Mie Chan Mian Schmidt, stud.psych.

Foråret lurer lige om hjørnet, og i takt med at de lyse timer bliver forsat flere, den lune brise langsomt tager sit tilløb, og livet nærmest synes en smule lettere, kommer overskuddet heldigvis igen snigende, selv efter livets vinter. Alle siger ”New Year, New Me”, men undersøgelser tyder på, at op mod 43% af alle opgiver deres nytårsforsæt inden februar. 

Er du måske druknet i eksamensstress og er startet året ud med et mess? Så frygt ej – for Indput er her for dig! Det gode ved at være universitetsstuderende er, at vores år nærmest først reelt begynder med den nye semesterstart i februar. Og med det nye semesters start, samt det lurende forår, er der udsigt til en god ny begyndelse, hvor du kan starte året ud med gode nye vaner og en god decluttering. 

 

KonMari og Dan-Sha-Ri 
Resonansen af rengøring og organisering er for de fleste forbundet med negative konnotationer, en følelse af pligt, og måske endda frustration over mangel på overblik. Dog skete der i Kuhns forstand nærmest et paradigmeskifte, inden for feltets verden, da Marie Kondo tilbage i 2011 udgav bogen Magisk oprydning, som hurtigt blev en bestseller, og senere indtog Netflix-scenen med storm, med programmet Tidying up with Marie Kondo i 2018. Kort sagt går Kondos metode ud på, at alle de ting du omgiver dig med, skal give glæde. Hvert et objekt du besidder, bør du gribe i hånden og stille dig selv spørgsmålet “Does this spark joy?”. Hvis ej, er det arigato, og du bør tage afsked, og takke tingen et pænt tak for at have haft bragt glæde i dit hjem. Marie Kondos metode, som tilmed hedder KonMari, minder i høj grad om den strømning af materiel minimalisme, som i højere grad er brudt frem i Vesten i de senere år. 

En anden oprydningsstil, som minder om denne, er Dan-Sha-Ri. Ophavspersonen bag Dan-Sha-Ri er japanske Hideko Yasmashita. Udover at besidde fornøjelige metaforer såsom, at et uorganiseret rum er som en forstoppelse, eller at folk som lever omgivet af unødvendige objekter er catfishes, kan Dan-Sha-Ri konceptet på japansk brydes ned som følgende; 

DAN = afskaffelse af unødvendige ting, 
SHA = at bortgive ting som du allerede besidder én af, 
RI = at give slip på din besættelse af besiddelse, og fokuser på dig selv som en mere spirituel entitet, fremfor en materiel entitet, som er hvad du ejer. 

Og godt lyder det vel nu engang, men hvorfor egentlig begynde på en decluttering? Med psykologiens briller på, er der egentlig mange gode grunde til netop det. 

 
 

Kunsten at rydde op 

Kunsten bag decluttering er nærmest en filosofi, som i dens fysiske handling kan fragmenteres til to handlinger; at vælge om noget bør beholdes, og hvor det bør opbevares. Oprydningen og organiseringen bliver altså derfor et værktøj, og ej et mål i sig selv. Det sande mål er at etablere en livsstil som du ønsker, hvor det meste af dit hus er organiseret og repræsenterer dig. Og der er mange grunde til at begynde allerede i dag. 

Meget tyder på, at rod og uorden decideret kan være årsagsvirkning til stress, og påvirke hvordan vi har det med både vores hjem, og os selv, da rodet kan medføre, at vi føler os ængstelige, hjælpeløse og overvældede. Grunde til netop den årsagsforklaring, kan være at finde i flere aspekter. Rod kan blandt andet distrahere vores opmærksomhed væk fra det, vi egentlig bør foretage os, og hurtigt blive en lang overspringshandling, at forsøge at få orden på. Tilmed kan rod bidrage til, at vi føler os overstimuleret, herunder både visuelt og olfaktorisk, samt begrænse vores koncentrationsevne, da det konstant bliver en påmindelse om, hvad vi bør gøre, og at vi ej har fået det gjort endnu. Fra evolutionsteoriens perspektiv, har mennesket tilmed en naturlig præference for orden og symmetri, hvilket til tider kan gøre, at vi føler os usammenhængende og ængstelige 

Oprydning, organisering og rengøring ville derfor både kunne bidrage positivt med mere overskud, bedre koncentration, samt reducere stressniveauet.  Rod er kort sagt en kontinuerende kognitiv overload, men som du kan få styr på – allerede i dag. 

Med min DanMari metode, som er en eklektisk smoothie, som består af nøje udvalgte frugter fra både KonMari og Dan-Sha-Ri, samt min personlige livsfilosofi, vil jeg derfor tillade mig at tage dig blidt i hånden, og føre dig igennem 5 gode steder at starte, som medvirker til den fysiske decluttering. 

Tilmed vil jeg byde dig på 5 gode vaner, du kan tage med dig, som en form for mental decluttering. Ydermere har jeg lavet dig en mixtape til denne rejse, som du kan scanne dig ind på med artiklens tilhørende QR-kode, som du kan nyde mens du giver dig i kast med declutteringen. 

Kom i gang 

Før du går i gang, er to gode huskeregler at have på rejsen, at du skal huske, at der er en sammenhæng mellem oprydning og følelser. Når du organiserer dit hjem, organiserer du ligeledes dine følelser, da det kan bringe mere ro. Tilmed er det godt at have med, at det som du omgiver dig med, skal bringe glæde. Derfor er Kondos spørgsmål om ”Does this sparks joy?”, vigtigt at have med i hele processen. 



Fem gode steder at begynde 

I. Beslut dig for en gennemgående struktur 
Det kunne eksempelvis være, at du ved hvert et objekt du har, spørger dig selv følgende spørgsmål; har jeg brug for det? Hvorfor har jeg det? Hvad ville jeg bruge i stedet, hvis jeg ikke havde det?  

II. Start ud med de lette steder først 
Ved at starte med badeværelsesskufferne eller køkkenskabene, føler du allerede, at du er nået langt, når du kan betragte din smukke organisering, og lukke skabene med ro i maven. Her er et pro-tip at væbne dig med glaskrukker og labels særligt i køkkenskabene, så selv din favorit müesli, kan få sin egen lille cute label. 

III. Organiser velovervejet, og lad tingene få sin egen plads  
Ved at hver en ting får sin egen plads i dit hjem, skal du ikke længere fare febrilsk rundt, og lede efter den ene læbestift, som du købte engang på en sommerferie i Sydfrankrig, da du var sytten. Den bor nemlig nu ved siden af resten af dine beauty-produkter, i dine velorganiserede
badeværelsesskuffer. 

IV. Afskaf ting, som du ikke længere har brug for 
Tilbage til KonMari, bør du virkelig overveje, om hver en ting virkelig sparks joy. Ting som stadig er intakt, kan gå til velgørenhed, og så har du også bonus på karma- og klimakontoen. Skulle du dog støde på et objekt, som er i stykker, men alligevel really sparks joy, da benyt dig af kintsugi, hvis du lover dig selv at bruge det. 

V. Er du tingenes ejer, eller ejer tingene dig? 
Uden at glorificere den toksiske maskulinitet, som Fight Club besidder, vil jeg alligevel fremhæve citatet; The things you own end up owning you. Tilbage til Hideko Yasmashitas udtalelse om, at folk som lever omgivet af unødvendige objekter er ”catfishes”, er det vigtigt hele tiden at have RI med i sine overvejelser. Du skal omgive dig med ting, som repræsenterer dig, og som ej ender med, at blive dig.  

Fem gode vaner 

I. Pay it forward 
Til trods for den veldebatterede sommerfugle-effekt, vil jeg alligevel tilslutte mig den. Om så du benytter dig af smittende smil, tager 5 minutter til at standse op og hjælpe en fremmede på din vej eller skriver et kærligt brev til en af dine gode venner, er alle handlinger pure af næstekærlighed og venlighed. Du kan altså derved også spark joy i andre menneskers liv, hvilket er vigtigt.  

II. Mindre mobil, mere hobby 
I forlængelse af, ej at lade tingene besidde dig, kan du ligeledes gøre det samme med din smartphone. Observer hvor mange timer du bruger på din mobil om dagen, og sæt dig selv et mål for reduktion. De overskydende timer som du scorer i sidste ende, ville du såfremt kunne bruge på at gøre gode ting for dig selv. Om det så er at strikke, male, meditere, bage eller læse en god bog - as long as it sparks joy! <3 

III. Nyd nuet 
Giv slip på dit ejefald, og betragt skønhederne, som du aldrig ville kunne besidde. Betragt en smuk solopgang eller solnedgang, lad dig transcendere af vandets blide vandren på ruden en regnfuld dag, eller beundre blomsternes udfoldelse gennem den fine morgendug, en tidlig forårsmorgen. 

IV. Declutter dine tanker 
Om det så er at skrive dine tanker ned på et stykke papir, starte en bulletjournal, udforske poesiens kunst eller lave to- do lister - så SKRIV, SKRIV og SKRIV!  

V. Udfordr og forstå din negativitet 
Negative tanker er toksiske og smitter, og hvis du blot undertrykker dem, vil de ende med blot at vokse sig større. Ikke desto mindre er den lidelse, ifølge buddhismen, en undgåelig del af livet. Derfor kan vi på paradoksalt vis først befri os selv fra den lidelse, ved at acceptere den som en del af vores eksistens. Du må altså derfor forstå, hvorfor de negative tanker er der, og hvad du kan gøre ved dem. Ved at anerkende mørket i os selv, vil lyset kunne skinne lysere, da selv træer som vokser sig ind i himmelen, har rødder i helvede.