De smukkeste læsesale i København

Af Ditte Marie Thiemer Hilbert, stud.psych.
Illustration af
Mie Chan Mian Schmidt, stud.psych.

At kunne sætte sig ned og læse eller skrive fordybet i timevis, er en kunst, som sjældent kan tvinges frem af ren viljestyrke – i hvert fald hos undertegnede. Forudsætningerne skal være i orden. Og selvom mange af semesterets læsetimer spenderes i min stue, ligger hverdagens andre gøremål og lokker med en hurtigere forløsning, for hov, der var jo lige det vasketøj der skulle sættes over, og det kunne da også være rart at få forberedt aftensmaden.  Hos mig veksler det lidt hvad der vinder – viljestyrken eller vasketøjet. Men en gang imellem skal der jo altså læses, og læses meget. Og så er læsesalene en god mulighed, for her er rum skabt til ro og fordybelse.  Men – og her må jeg jo erkende mit eget snobberi – jeg kan simpelthen ikke tænke store tanker i kælderlokaler fyldt til randen med kommunalt udseende birketræsfinérmøblementer. Det kan lige gå i en snæver vending, men kvaliteten af mine tanker har en tendens til at følge med de rumlige forhold.) Og hvad gør en klog, når man både er æstet og samtidig begrænset af et SU-budget, der ikke tillader at købe sig til komfortable studiepladser via dyre cappuchinos? Frygt ej – her kommer nemlig listen over 3 smukke læsesale i København: 

 

Danmarks Kunstbiblioteks Læsesal 

Biblioteket er placeret til højre for indgangen til Charlottenborg kunsthal, hvilket giver mulighed for både at ankomme via Nyhavn og fra Kongens Nytorv via Kunstakademiets gård. Hovedrummet fremstår med en kolonnade, hvor rummet afgrænses af søjler og buer, der markerer siderummenes inddeling. Gulvet består af farvede cementfliser lagt i mønster, og væggene er okkergule, mens buer og lofter er hvide. Selve læsesalen er et dobbelthøjt rum, med reoler langs alle vægge, kun opdelt af en bro, som kan tilgås af en vindeltrappe i støbejern.  

Gulvet er mørkmalet, mens reoler, borde og støbejernssøjler er malet i en kraftig grå. Rummet har store vinduespartier, som giver udsigt ud mod Kunstakademiets smukke bygninger.  

Her kan du se smukke arkitekturmodeller, skulpturer og beundre de gamle bøger om kunstnere du aldrig har hørt om, selv hvis du er aficionado.  

Bonusinfo: søjlerne i læsesalen har smukke hovedstæder (toppen af søjlen, med udskæringer) og denne type af ornamentering hører under den korintiske orden. 

Åbningstider: Mandag til fredag 10-16 
Adresse: Nyhavn 2, 1051 København K 

  

Det Kongelige Akademis bibliotek 

Det Kongelige Akademis bibliotek ligger i en gammel klejnsmedje, der i 1997 blev restaureret og ombygget af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, i forbindelse med etablering af et stort campus med blandt andet arkitektskolen, designskolen, rytmekons, scenekunstskolen og filmskolen. Biblioteket består primært af et stort, lyst rum, med indpakkede søjler langs begge sider, der holder det smukke tag, som gennembrydes af enorme vinduespartier. Her er alle vægge malede hvide, og gulvene står i lyst træ. Hovedrummet inddeles af store reoler, der skaber små kroge. Biblioteket er en meget overskuelig størrelse, og her er ikke en reel læsesal, men derimod studiepladser, placeret forskellige steder i biblioteket. Der er ofte udstillinger på biblioteket, og du kan også være heldig at støde på en forelæsning, præsentation af skoleprojekter eller andet. Her er, ud over  individuelle studiepladser, også gruppestudiepladser. Biblioteket byder også på en kaffeautomat med kaffe til SU-venlige priser. Til gengæld skal du huske ørepropper, hvis du kan lide at læse i stilhed! 

Bonusinfo: Du har her mulighed for både at printe og scanne A3, og printet er i rigtig lækker kvalitet. Det kan desuden godt betale sig at tjekke de forskellige skolers kantiner ud, hvis man bliver ramt af sult! 

Åbningstider: Mandag til fredag 9-19 
Adresse: Danneskiold-Samsøes Alle 50, 1434 København K 

 

Den Sorte Diamant – Gammel læsesal  

Gammel læsesal er ikke reelt placeret i Den Sorte Diamant, men er derimod læsesalen i det oprindelige Kongelige Bibliotek, som tilgås via hovedindgangen i Den Sorte Diamant. Det er en ret storslået oplevelse blot at opleve udviklingen i biblioteksarkitekturen fra førstnævnte stod færdig i 1906 og frem til nu.  

Gammel læsesal fremstår hvidmalet, med hvælvede lofter, mørkegrønt gulvtæppe, korintiske søjler i granit, der danner en kolonnade og afslutningsvis et enormt og smukt ornamenteret vindue, som i sine motiver refererer til bygningens øvrige arkitektur.  

Interiøret er i mørkt, lakeret træ og hver studieplads indrammes af lamper i grønt glas. Langs rummets ydersider løber en bro på begge sider, som opbryder vinduespartierne.  

Denne læsesal får helt klart tankerne hen i retning af kirkerum, hvilket primært skyldes vinduespartierne og de hvælvede loftsrum, samt de rumlige virkemidler og organiseringen; dette kunne lige så godt være hovedskibet i en kirke, men i stedet for alter og altertavle, kigger man her på en reol, der er så høj at den er i to etager.  

Bonusinfo: Der findes to øvrige studieområder i Den Sorte Diamant: Studielæsesalen, som er en individuel læsesal og så Åbent Studieområde, hvor der kan udføres gruppearbejde. Hvis du trænger til at strække benene, kan det anbefales at gå en tur i Bibliotekshaven, som er en lille perle kun de færreste kender. 

Åbningstider: Mandag til fredag 8-20, lørdag 9-18 
Adresse: Søren Kierkegaards Plads, 1, 1221 København K