Nyt fra Psykrådet og Studienævnet: Juni 20

Af Maria Johansson, stud.psych

COVID-19 har nu hærget længe, og vores hverdag er endnu påvirket af det. Det mest mærkværdige semester længe lakker mod enden, og i denne artikel ser vi tilbage på, hvad der er sket på den studenterpolitiske front. For selvom foråret har været påvirket af stilstand og fjernundervisning, har der stadigvæk været rigeligt med opgaver at tage sig til som frivillig i Psykrådet.

Psykrådet? Hvad kan det? 

Sidder du nogle gange med en følelse af, at en masse beslutninger bliver taget uden, at dig og dine medstuderende er blevet hørt? Savner du indflydelse på din hverdag som studerende og din fremtid som psykolog? Så er Psykrådet måske noget for dig. I modsætning til gymnasiet, folkeskolen og stort set alle andre steder i Danmarks uddannelsessystem har du nemlig direkte indflydelse på dit studie og det universitet, du går på. Psykrådet står bag forskellige initiativer gennem semesteret. Blandt andet afholdes der hvert semester et stormøde, hvor presserende emner, som eksempelvis bachelorstruktur og fagindhold, bliver taget op og behandlet. Psykrådet er derfor en enormt vigtig demokratisk instans, der repræsenterer de studerendes holdninger - og alle kan være med.  

I Psykrådet kan du få en finger på pulsen, du kan give en hjælpende hånd i arbejdet for at Institut for Psykologi bliver et godt sted at tage sin uddannelse. Du kan udtrykke din egen holdning, eller du kan møde op og sidde og lytte med over en kop rygende kaninkaffe. Du kan også blive en del af PR-udvalget, som arbejder for at synliggøre Psykrådets aktiviteter. Alt dette kan du gøre til et af de mindre møder i løbet af semesteret. Alle mødedatoer lægges op på vores Facebookside Psykrådet på Københavns Universitet .

Hvad har vi lavet i foråret? 

Vi startede semesteret ud med et ønske om at arbejde for mere medbestemmelse, den faglige bredde i den nye BA-studieordning og feedback. Men så kom corona ind fra højre, og derfor har semesteret set noget anderledes ud, end vi regnede med. 

De studerende under corona 

Psykrådet har kæmpet for, at vores fjernundervisning blev så god som mulig, og det har resulteret i, at der er blevet opsat minimumskrav om slides med speak, at det kraftigt anbefales underviserne at optage evt. live-undervisning og meget andet. Vi ved godt, at ikke al undervisning har forløbet så godt, som man kunne håbe, men i forhold til hvad man ser på andre uddannelser, er vi lykkedes godt med fjernundervisningen. 

Men hvor godt? For at finde ud af det, har vi sammen med SAMF-rådet arbejdet for, at fakultetet og instituttet skulle evaluere fjernundervisningen. Det sker til den ordinære evaluering - ikke kun på SAMF, men på hele KU.  

Så kan vi også se hvilke aspekter af fjernundervisningen, der fungerer bedst for de studerende. Psykrådet lavede en evaluering i starten af fjernundervisningsperioden, hvor der endnu var en del problemer med den. Vores evaluering viste, at de studerende bedst kunne lide forelæsninger med speak og live holdundervisning på fx Zoom. Derudover skrev mange studerende, at det var vigtigt, at underviserne var let tilgængelige for spørgsmål, og at undervisningen blev optaget. Vi glæder os til at se hvilke resultater, den nye evaluering viser, og hvorvidt de stemmer overens med dem, vi fandt.  

Et af vores andre foci har været at sikre de studerende i forbindelse med dispensationer og eksamensformer. En af de studerende i studienævnet mødes dagligt med studieleder Torben Bechmann og studiekoordinator Anna Marie Bramsen og har behandlet dispensationsansøgninger, omlagt eksaminer og meget andet. Det har betydet, at Institut for Psykologi har været mere lempelige mht. dispensationer, end vi ser andre steder på KU. Det er vi rigtig glade for, for det kan ikke være rigtigt, at de studerende skal rammes endnu hårdere end højest nødvendigt af denne pandemi.  

Ny institutleder 

D. 1. maj tiltrådte Vibeke Koushede som ny institutleder på Psykologi. Vi glæder os meget til at møde hende og samarbejde om at forbedre de psykologistuderendes vilkår og undervisning. Vibeke er uddannet jordemoder, uddannet i folkesundhed og har skrevet Ph.d. om stress, coping og brug af smertestillende medicin. Derudover er hun ekspert i mental sundhed, og derfor skal hun blandt andet også hjælpe SAMF-fakultetet med at forbedre de studerendes trivsel. Det er vi meget spændte på. 

Feedback 

Psykrådet har taget sagen videre til studienævnet, hvor vi skal diskutere, hvorvidt feedbacken skal genindføres for bachelorprojektet, og hvordan man kan forbedre feedbacken i løbet af semesteret. Vi er desværre ikke nået så langt med dette, som vi havde håbet, da studienævnet har haft travlt med coronasager.  Den nye bachelorstudieordning 

Ligesom det meste andet ordinære studienævnsarbejde, har arbejdet med den nye bachelorstudieordning været udfordret af corona. Derfor er vi heller ikke her nået så langt som håbet, men Psykrådet kæmper fortsat for at fastholde den faglige bredde og for at sikre, at det kritiske perspektiv og kvalitativ metode fortsat vil være at finde i pensum.  

Vi ser frem til efterårssemesteret, hvor vi forhåbentligt kan komme tilbage på campus og igen begynde arbejdet for mere og bedre inddragelse af de studerende.  Som nogle måske er klar over, varsler instituttet omfattende besparelser. Det bliver vi som studerende nødt til at forholde os til, da det kommer til at gå ud over vores faglighed og daglige liv på studiet. Psykrådets fokus kommer derfor til at være, hvordan vi forholder os til disse besparelser - kan vi, og skal vi, godtage en væsentlig forringelse af vores uddannelseskvalitet? 


Screenshot 2020-04-06 at 12.33.25.png
Screenshot 2020-04-06 at 12.33.46.png
Screenshot 2020-04-06 at 12.33.33.png

Psykrådet opstiller studenterrepræsentanter til Studienævnet, som vælges ved Universitetsvalget hvert efterår. Studienævnet blev dannet efter studenteroprøret i 1968, og halvdelen af medlemmerne (og dermed stemmerne) udgøres af studerende. Det er Studienævnet, der står for uddannelsens udvikling samt kvalitetssikring. De studerende i Studienævnet repræsenterer Psykrådets holdning. 


Screenshot 2020-04-06 at 12.33.38.png

Psykrådet opstiller også en repræsentant til Akademisk Råd, der rådgiver dekanen (lederen af fakultetet) i hans beslutninger. Repræsentanten videregiver de studerendes holdninger og opdaterer dekanen på det, som rør sig blandt de studerende. 

Psykrådet er et fagråd under studenterrådet. Studenterrådet er en samlet instans for alle de forskellige fagråd på KU samt øvrige faglige foreninger, og opstiller to repræsentanter til universitetsbestyrelsen, der har indflydelse på beslutninger, som gælder hele Københavns Universitet og dermed alle fag.