Sted og sind – om Centre for Culture and the Mind

Af Karen Damgaard, cand.psych. & Elvira Hallengren, stud.psych.  

Nyt forskningscenter på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet vil de kommende seks år forske i tværkulturelle, historiske, lingvistiske og litterære perspektiver på det menneskelige sind. Læs mere om det nyåbnede Centre for Culture and the Mind.  

I denne tid, hvor der på vores fag er stor debat om vigtigheden af de humanvidenskabelige perspektiver og metoder i studiet af den menneskelige psyke, er det måske værd at vende blikket mod Amager - nærmere bestemt mod Institut for Engelsk, Germansk og Romansk. Her er der nemlig i april i år åbnet et nyt forskningscenter med det storslåede navn Centre for Culture and the Mind.  

Med en større bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond i ryggen vil forskningscentret fra 2023 til 2029, med mulighed for forlængelse, undersøge hvordan den menneskelige psyke er blevet behandlet, forstået og fortolket i forskellige kulturelle, socio-politiske og faglige kontekster.  

I Centre for Culture and the Mind ønsker man at kombinere en række forskellige faglige discipliner i arbejdet med temaer, der udspringer af nyere forskning indenfor tværkulturel psykiatri, postkoloniale studier, kritisk antropologi, litterær kritik og historisk forskning i forståelser af følelser, psykiske lidelser og ’psy’-disciplinerne.  

Forskningscenteret er en omfattende videreudvikling af professor MSO i europæisk historie Ana Antics arbejde, hvor psykiatriske journaler anvendes som kilde til at undersøge forståelser af psyken og livet under fascistiske og kommunistiske regimer. Det oprindelige forskningsprojekt Decolonizing Madness? er et historiefagligt forskningsprojekt, som søger at afdække imperialistiske elementer af psykiatriens udbredelse i det 20. århundrede og postkoloniale frigørelsesprocesser. Centeret tager de oprindelige spørgsmål fra dette projekt og breder dem ud, så de tilgås med både kliniske, antropologiske, historiefaglige og litterære projekter.  

Med den tværfaglige tilgang vil man forsøge at besvare store og grundlæggende spørgsmål som:  

Kan forståelser af følelser oversættes? Kan den menneskelige psykes karakteristika siges at være universelle på tværs af kulturer, samfund og historiske perioder? Kan der findes en global psykologi?  

Centre for Culture and the Mind har et udtrykt formål om at arbejde tværfagligt og om at kombinere humanistisk forskning med klinisk arbejde i psykiatrien. Derfor samarbejder de med Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri, som er en psykiatrisk specialfunktion placeret på Psykiatrisk Center Ballerup. 

Selvom Centre for Culture and the Mind er placeret på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, ønsker de at etablere fag og kurser, som er åbne for studerende fra mange forskellige fag – også de samfundsfaglige. Vi hylder tværfagligheden og glæder os over, at andre med afsæt i bl.a. humanistiske metoder beskæftiger sig med afgørende spørgsmål om forhold mellem sind, kultur og samfundsforhold - og planlægger at lave fag og kurser, der absolut også lyder relevante for psykologistuderende.  

Hvis du vil vide mere om Centre for Culture and the Mind, kan du se deres arrangementer og forskningsprojekter på hjemmesiden: 

www.cultmind.ku.dk