Et udenlandsophold fyldt med smil, massevis af te og britisk pubmad // Mit britiske eventyr

Tekst og foto af Cecilie Maria Lundsgaard, stud.psych

På mit udvekslingsophold i England lærte jeg ikke blot psykologi på en helt ny måde; jeg lærte også en masse om mig selv og verden. Det var en form for dannelsesrejse, hvor jeg oplevede, hvordan jeg kunne klare mig på helt egen hånd i et nyt land. Samtidigt blev min hverdag beriget med et anderledes socialt liv, hvor societies og lokale middage med venner fra hele verden var hverdagskost. Alt i alt et ophold jeg bestemt ikke ville have været foruden.

Screen Shot 2017-10-20 at 13.27.53.png

Et helt anderledes semester

Mit fjerde semester skilte sig i særdeleshed ud fra de andre semestre på KU, da dette for mit vedkommende blev tilbragt på University of Southampton. Det føltes lidt som at blive hevet ud af en tryg men travl ”hverdagsboble” i Danmark til fordel for en helt ny virkelighed, hvor societies, teselskaber samt pubmad var i højsædet. På trods af at England og Danmark geografisk set ikke er placeret langt fra hinanden, blev jeg opmærksom på, hvor forskellige studieliv og hverdage, vi egentlig har landene imellem. Mit liv blev sat i perspektiv, da jeg levede anderledes end i Danmark, men også da jeg kommunikerede med unge fra alverdens lande og dermed fik indblik i deres livssyn og hverdagsbeskæftigelser. Selvom mange udfordringer gjorde sig gældende på opholdet, var det bestemt sveden og tårerne (og det administrative arbejde) værd. 

Forventninger til et helt vildt og farverigt ”glansbilledesemester”

Inden et udvekslingsophold går man for det meste med en masse forventninger til, hvor vildt det bliver, og hvor meget man skal opleve. Efter at have fulgt diverse Facebook-venners tidligere oplevelser, havde jeg svært ved at forestille mig, at jeg ikke ville gå med et smil på læben hele tiden. Der bliver postet billeder af nye, internationale venner, smukke naturoplevelser, vilde fester og ja egentlig kun alt det sjove. For hvor mange deler lige alle de der dage, hvor det hele bare er uoverskueligt? Nå, men om ikke andet havde jeg da på forhånd fået fortalt, at de første par dage nok ville være rigtig hårde, fordi man ikke nødvendigvis får venner lige med det samme, og fordi man kan føle sig alene i et andet land, hvor alt er nyt og anderledes. Tanken om at de fleste folk har mere eller mindre udfordrende begyndelser i et nyt land var rar at have i baghovedet. Jeg benyttede mig af nogle gode copingstrategier i starten af mit ophold for ikke at føle mig ensom: 1. Jeg shoppede en masse; 2. Jeg købte lækker mad for at forkæle mig selv; 3. Jeg løb nogle lange ture; og 4. Jeg skypede med dem derhjemme og kom ud med mine frustrationer. Disse strategier virkede meget godt!  Desuden var jeg heldig at møde et par søde piger allerede i Gatwick lufthavn, hvorfra vi sammen blev transporteret til Southampton. Så for mit vedkommende var ensomheden ikke overvældende. Men selvfølgelig havde jeg perioder, hvor jeg savnede alle dem hjemme i Danmark, hvilket nok er svært helt at komme udenom.  Men levede mine oplevelser så ellers op til dette fantastiske ”glansbilledesemester”?

Det sure med det søde  

Selvfølgelig var det hele ikke bare fryd og gammen på mit udvekslingsophold i England. Starten af mit ophold var lidt kaotisk. Jeg havde sagt ja til et ikke-særligt-luksuriøst hus, om man så må sige. I England er de ikke særlig gode til at få renoveret husene og særligt ikke ”the student houses”. Så jeg oplevede undertiden svamp i køkkenet, mens andre havde rotter i haven: Boligforholdene var altså en mindre sjov del af opholdet. Men utroligt nok – selvom de guldtæppebelagte værelser ”duftede” meget støvet, og skimmelsvampen var synlig mange steder rundt omkring hos folk - vænnede man sig efterhånden lidt til det. I sidste ende var det jo ikke boligen, der afgjorde værdien af mit ophold. Og fokuserer jeg først på fordelene, kan jeg sagtens nævne nogle: Jeg havde stor gavn af vores have, hvor jeg kunne sidde og læse i solen, og placeringen var da også genial, da jeg kunne gå hen på studiet på et kvarter. Så der var også fordele ved mit opholdssted, hvor jeg boede med en italiensk pige, der var udvekslingsstudent som jeg, og en ung mand, der var ph.d.-studerende.

Venner fra hele verden

En del af mine forventninger til opholdet var selvfølgelig at få en masse nye bekendtskaber og venner fra hele verden. Jeg forsøgte ihærdigt at deltage i alle de arrangementer, som blev holdt for udvekslingsstuderende. Dette indbefattede bl.a. ”International dinner”, ”City rally tour”, introduktionsmøder på universitet og diverse weekendudflugter. Disse arrangementer var oplagte muligheder for at møde andre studerende, som også var alene i verden og hungrede efter nye venner. Dermed faldt jeg hurtigt I snak med folk fra Italien, Holland, Tyskland, Australien, Canada, Brasilien, Sverige mv. Jeg snakkede under mit ophold bl.a. meget med nogle andre psykologistuderende. Dette var virkelig rart, da jeg så havde nogle venner i undervisningen. Dermed behøvede jeg ikke sidde alene blandt en masse englændere med flot britisk accent, som havde nok i deres egne britiske venner. Jeg oplevede, at det var vildt rart at ”bonde” med folk, der var i samme båd som mig, og fandt det dermed mest naturligt at snakke med de udvekslingsstuderende.

Universitetslivet i England: Societies og udenadslære

Universitetslivet i England adskilte sig på mange måder fra livet på Københavns Universitet – både med hensyn til det sociale og læringen. University of Southampton er en lille by i sig selv, da der er en masse hyggelige cafeer, et mandagsmarked, en biograf, et teater, en stor og frodig universitetshave og ikke mindst en masse societies, som man kan gøre brug af i sin fritid. Jeg gav mig selv i kast med acroyoga, hatha yoga, zumba, salsa og meditation. Det var berigende at have alle disse muligheder i fritiden. Der blev tilbudt mere end 300 forskellige societies, som både var sportsprægede, kreative og rettet til bestemte identiteter.  Mexican society og brazilian society holdt fester på universitet for alle, der havde lyst til at deltage. Disse fester var med til at skabe en sydamerikansk stemning under opholdet. Desuden var universitet meget internationalt, og dette gjorde, at jeg i perioder følte, at jeg var meget længere væk, end jeg egentlig var. Alt var til studievenlige priser (i biografen kostede det fx 30 kr. at se en film). Generelt var der meget liv på campusområdet: Der var tit små boder i centrum, som reklamerede med forskellige ting og nogle gange delte gratis mad eller kaffe ud. Læringen bar præg af udenadslære, da eksaminerne var uden hjælpemidler og skulle skrives i hånden. Undervisningen bestod primært af forelæsninger og undervisning i større hold. Da jeg kun havde 8 timer om ugen, var der meget selvstudie. Vi skulle skrive essays og holde foredrag under semesteret, som da fik indflydelse på den endelige modulkarakter. Generelt var tilgangen til læring anderledes end på KU. I sidste ende foretrækker jeg KU, da man her selv er en større del af undervisningen. Men at følge undervisningen i England var bestemt med til at sætte det hele i perspektiv – og så kunne KU da godt lære noget af Southampton i forhold til societies og studiebiograf ;-)

De medfølgende oplevelser, som var med til at gøre alt besværet værd

Nu må man jo ikke glemme, at der på de fleste studieophold medfølger en masse fantastiske rejseoplevelser. Det var eventyrligt at bruge weekenderne på at besøge nærliggende engelske byer og benytte ferierne på at rejse rundt omkring. Den engelske natur overraskede mig; vi fik en masse gode vandreture med udsigter over smukke kyster med turkisblåt vand og palmer. Derudover var det ikke sjældent, at vi nød en god middag på en pub eller restaurant, da priserne var helt anderledes end i Danmark. London var også nem at komme til, og dermed fik vi også oplevet storbylivet, og sidst men ikke mindst oplevede jeg storslået natur og bjergområder i Wales og Skotland. Alle disse oplevelser var kun med til at sætte endnu mere krydderi på tilværelsen. Uanset hvilket land, man tager til, vil der jo altid være nye steder at udforske, spændende mad at smage og andre kulturer at opleve. Det handler bare om at være åben og kaste sig ud i de muligheder, man nu engang får.

Selvom et udvekslingsophold ikke nødvendigvis er det glansbillede, som man går og forventer, så kan det alligevel bestemt anbefales. Oplevelserne man får på opholdet, er på den ene side helt unikke og kan opleves på vidt forskellige måder. Men på den anden side er der visse følelser, som går igen for mange personer: I begyndelsen en frustration og spænding, som senere vil udvikle sig til glæde og taknemlighed. Desuden oplever mange som bonus at lære sig selv bedre at kende og opleve udvidet selvstændighedsfølelse. Og hvem ønsker ikke det? Efter dette udvekslingsophold kan jeg selv skrive under på, at jeg ser tilbage med et stort taknemligt hjerte og kan kigge på alle de skønne billeder, der blev taget, uden at fortryde et eneste sekund – selv ikke kriserne, da disse jo er med til at styrke én!