IRIS MURDOCH BOGMÆRKET

Af Marie-Louise Olsen, stud. psych.

Illustration af Ursula Teodora Skov Moeran, stud. psych.

Forfatteren og filosoffen Dame Jean Iris Murdoch blev født i den 15. juli 1919, og har med hendes modige, selvsikre og kærlige ascendant i løven, oprigtigt formået at skrive sig ind i tematikken om andethed. Murdochs tidligste år blev spenderede i London, hvor hun gik på Badminton School Bristol fra 1938 til 1942, og senere studerede filosofi på Somerville College i Oxford. Mellem 1942 og 1944 arbejdede hun i det britiske finansministerium, og efter anden verdenskrig som administrativ medarbejder i FN’s Relief and Rehabilitation administration, hvis formål var at hjælpe de europæiske nationer med økonomi efter krigen, og ligeledes hjælpe alle de krigsflygtninge, som krigens forfærdeligheder havde bragt. Med muligvis eklektisk præg af både uddannelse og tidens ånd, oven på de to kriges hærdelse i Europa, debuterede Iris Murdoch sit usædvanlige og bemærkelsesværdige forfatterskab i 1953, med den stærkt eksistentialistiske prægede roman Under the Net.

Dette var blot startskuddet på en forfatter-karriere, som var særdeles flittig, og som med tiden skulle tælle 32 publicerede værker, alle med udforskende temaer som moral, kærlighed, tro og eksistens i centrum. Alle værker ligeledes kendetegnet ved en filosofisk dybde, som satte spørgsmålstegn ved konventionelle opfattelser af det normative rigtige og forkerte, og i den grad lod hende træde ind i en andethed, komparativt til mange andre forfattere på hendes tid, som ofte skrev mere konventionelle romaner. Hvad der ligeledes adskilte Murdochs fra de fleste forfattere, var evnen til skabelsen af komplekse karakterer, som med psykologisk dybde afspejlede den menneskelig sjæls dilemmaer. I qua af dette var hendes romaner altså ikke kun med fokus på de ydre handlinger, men

formåede nærmest med dualistiske im-plikationer, at skabe fokus på indre og psykologiske konflikter, og deri moralens kompleksitet. Men hendes forfatterskab var bestemt ikke det eneste, som formåede at skrive hende ind i en andetheden. Murdoch var også meget før sin tid åbent biseksuel, og havde gennem sit 45-årige ægteskab med litteraturkritikeren og forfatteren John Bailey, et åbenlyst åbent ægteskab, hvor Murdoch tilkendegav hendes kærlighed for både andre mænd og kvinder. Dette taler ligeledes direkte ind hendes citat fra 1959, hvor hun udtalte at ”Kærligheden er den ekstremt svære erkendelse, at andet end en selv er virkeligt”, da dette ultimativt kan ledes til, at kærligheden ikke nødvendigvis kun skal være forbeholdt erkendelsen af den eneste ene.

På hendes gamle dage endte Murdoch desværre med at stå i en andethed til sig selv, da hun i en alder af 76, kort tid efter hun publicerede hendes sidste roman Jacksons Dilemma (1995), blev diagnosticeret med den neurodegenerative lidelse Alzheimers. Desværre var dette ligeledes denne tematik, som blev omdrejningspunktet for filmen Iris fra 2001, som de fleste kender Iris Murdoch fra. Ikke desto mindre fortjener Iris Murdoch meget mere erkendelse end det, med hendes storartet og stadig relevant forfatterskab den dag i dag, som kan formå at udfordre os tidløst til at tænke dybere over vores egne værdier og handlinger.