Stafetten - Ro Robotham

Af Sofie Harboe, stud.psych.
Illustration af
Maja Koch Nielsen, stud.psych.


Hvorfor valgte du at læse psykologi?  

Mens jeg gik på gymnasiet, overvejede jeg at læse enten medicin eller til ambulanceredder. Det var først under mit sabbatår efter gymnasiet, at jeg begyndte at overveje at læse psykologi. Mens jeg var ude og rejse, mødte jeg flere, der spurgte mig om ikke psykologi kunne være noget for mig. Det havde jeg aldrig overvejet. Jeg havde en meget stereotyp forståelse af, hvad psykologer laver, og psykologi var ikke noget, som der blev talt særlig positivt om i min opvækst. Men efter at have læst lidt op på, hvad psykologistudiet gik ud på og de mange karriereveje, som studiet åbner op for, besluttede jeg mig for at læse psykologi. Jeg har altid været meget interesseret i, hvordan og hvorfor mennesker kan udvikle sig så forskelligt og få meget forskellige livsrejser. Jeg håbede, at psykologiuddannelsen ville komme med nogle bud på svar på spørgsmålet.

 

Hvad ville du ellers have læst/lavet? 

Jeg havde formentlig læst medicin. Det er vigtigt for mig, at jeg igennem mit arbejde bidrager til at gøre livet bare en smule bedre eller lettere for andre. Jeg har arbejdet sammen med læger i mine ansættelser på hospitaler og har fundet ud af, at vi som psykologer generelt har bedre tid til patienterne. Interaktioner med mennesker er noget af det, som jeg sætter mest pris på ved mit arbejde, så jeg er meget glad for, at jeg endte med at blive psykolog.

 

Hvordan vil du beskrive fagets udvikling, fra da du læste til nu?  

Den største forandring er nok, at der er kommet større fokus på diversitet inden for psykologi. Stort set alt den viden som er blevet skabt inden for psykologi, er baseret på undersøgelser af deltagere fra såkaldte WEIRD samfund (western, educated, industrialised, rich and democratic). Det vil sige, at man ikke har fokuseret på at inkludere en større deltagerdiversitet i psykologiske forskningsprojekter. Hvorfor er det et problem? Det betyder, at vi ikke kan antage, at fundene kan generaliseres på tværs af den mangfoldighed, der findes blandt mennesker verden over. Det er fortsat et kæmpe problem, der præger psykologi i dag, men jeg ser det som et kæmpe fremskridt, at man er blevet mere opmærksom på det.

 

Hvordan tror du, studiet/faget ser ud om 20 år? 

Jeg tror, at uddannelsen om 20 år vil give de studerende mulighed for i langt højere grad selv at sammensætte deres studie ud fra interesse og fremtidsplaner. Lige nu er der kun ganske begrænset mulighed for, at man som studerende kan præge sin uddannelse - både på bachelor- og på kandidatuddannelsen. Det betyder, at færdiguddannede psykologer fra KU har faglige profiler, der i høj grad ligner hinanden. Det er ærgerligt, når psykologi rummer så mange forskellige specialiserede fagområder. Arbejdsmarkedet byder derudover på jobs, der kræver forskellige sammensætninger af højt specialiserede kompetencer, hvorfor det ville være naturligt, hvis der kom større mulighed for, at man som studerende kunne præge sin uddannelse.

 

Hvad er de tre bedste ting i din hverdag? 

En af de bedste ting er, at jeg får lov til at arbejde med vildt dygtige, engagerede og kritiske studerende og kollegaer. Det er aldrig kedeligt at tage på arbejde. Jeg nyder alle de gode diskussioner, som fylder i undervisningen og i frokostpausen. 

Jeg sætter også pris på muligheden for fordybelse på mit arbejde som forsker. Det er noget, som jeg savnede, da jeg arbejdede som klinisk neuropsykolog. Der var altid travlt på afdelingen, så der var kun begrænset tid til at fordybe sig i de enkelte sager. 

Noget helt andet, som jeg nyder i min hverdag, er tiden sammen med min familie om morgenen, inden jeg tager på arbejde. Det er det hyggeligste at vågne op til et lille barn, der bare synes, at det er fedt, at dagen er i gang. 

 

Hvad ville du sige til dig selv som studerende, hvis du kunne vende tilbage til din studietid? 

Du har kun ganske få ECTS som kan tages som valgfag, så prioriter at tage nogle fag, som du virkelig synes er spændende. Ved at tage et eller flere fag, der ligger udenfor psykologi, vil du få øje på andre måder at anskue verden på og formentlig også møde studerende, som kan bidrage med andre perspektiver end dem, du møder på psykologi. Størstedelen af dit studie er bestemt på forhånd. Med valgfaget får du lov til at bestemme helt selv. Skal det være et fag i græsk mytologi, moderne arkitektur, programmering, kønsstudier, bæredygtighed eller noget helt andet? Slå dig løs.

 

Hvem skal have stafetten af dig? 

Bao-Thi Van Cong.