Posts by Alexander Gjerding
Filosoffen til undsætning

Af Alexander Gjerding
December 2020

I sin nye bog Narrative Samtaler – Forklaringer fra maskinrummet har Anders Fogh Jensen – også kendt som Filosoffen – gjort det til sit dobbelte projekt at introducere og gentænke den narrative teori og praksis. At han interesserer sig for det narrative skyldes, at han de seneste 10 år har arbejdet som narrativ terapeut; at han lykkes med en gentænkning skyldes, at han er en særdeles dygtig filosof.

Read More
PRAKSIS I TEORIEN, TEORIEN I PRAKSIS

Af Casper Schacht Lund & Alexander Gjerding
September 2019

Ifølge mange psykologistuderende bør der indføres mere praksisrettet undervisning på uddannelsen. Dette argument er dog ofte baseret på en fejlagtig forståelse af forholdet mellem teori og praksis, der underkender teoriens betydning for praksis såvel som praksissens dybe kompleksitet. Teori/praksis udgør som begrebspar ikke en modstillet kontrast, men må snarere tænkes som to modi af én og samme psykologfaglighed. 

Read More
Psykologien langs det partipolitiske spektrum

Af Alexander Gjerding, Sebastian Tobias-Renstrøm, og Phillip Dyssegaard

Har du nogensinde overvejet, om de psykologiske retninger hænger sammen med en bestemt politisk profil? Ved du, hvor dine teoretiske sympatier ligger, men har svært ved at bestemme dig, når du skal stemme til folketingsvalget? Så er denne artikel noget for dig. Vi afslører den gamle positivistiske løgn om, at det er muligt at adskille videnskab og ideologi og udleder de psykologiske skolers partipolitiske ståsted. Nemt.

Read More
Politik på instituttet

Af Karen Damgaard og Alexander Gjerding

1968 var året, hvor det danske studenteroprør brød ud. Som anførere i oprøret blev de psykologistuderende ved Københavns Universitet afgørende for omvæltningen i den danske universitetskultur, der efter hårde kampe blev opnået samme år og som har præget traditionen på de højere læreanstalter frem til i dag. Når man snakker universitetspolitik, synes det altså ikke forkert at påpege, at man som studerende på Institut for Psykologi bærer på en tung arv. Indeværende artikel er et forsøg på at beskrive den politiske situation på Institut for Psykologi, fra Instituttets grundlæggelse i 1886 og frem til i dag, set fra de studerendes perspektiv.

Read More
Alexander GjerdingCopy
Camus-bogmærket

Af Alexander Gjerding

Den franske filosof, forfatter og journalist Albert Camus blev født i Mondovi, Fransk-Algeriet i 1913 i en familie af Pied-Noirs (kristne og jødiske grupperinger, som havde emigreret til de franske kolonier i Nordafrika). Han er særligt kendt for at adressere spørgsmålet om det absurde, som for Camus er en konsekvens af menneskets behov for mening og afklaring i en verden, der er dette foruden.

Read More