Et ønske om hvad public service kunne være...

Af Anna Holm Graversen, stud.psych.
Illustration af
Sandra la Cour, stud.psych.

 

Tænker du nogensinde over, hvilke alternative måder vi kunne indrette os på?  

Vi taler meget om, - og det skildres hyppigt i public service-sammenhænge - hvilke problemer vi har i vores samfund. Hvor dårligt mange mennesker i vores samfund har det. Hvor dårligt det står til med klimaet som en konsekvens af, hvordan vi behandler det. Vi taler meget lidt om, hvordan vores samfund er politisk og hvordan vi kunne indrette vores samfund på andre måder. Hvad med at det i højere grad var en del af public service? 

 

Denne sommer læste jeg en analyse af, hvordan den økonomiske magt fungerer, hvilket kan være med til at forklare, hvorfor vi - på trods af en masse lort - fastholder et system, som er både menneske- og klimafjendsk. Med udgangspunkt i Marx’ begreb “stum tvang” forsøger bogens forfatter, Søren Mau, at afdække de tvangsmekanismer, som ifølge ham opretholder og genskaber sig selv og har formet os bl.a. som forbrugere og arbejdsafhængige borgere. 

For mig er analysen et eksempel på, hvordan en begrebsliggørelse kan agere værktøj til at opnå en større forståelse af vores nuværende samfund og udfordre det apolitiske syn på os selv, som jeg oplever, vi har. Mit ønske om, at public service i højere grad kunne omhandle samfundsindretninger og ideologi, handler ikke om, at marxistisk tænkning er løsningen.  

Jeg tænker, det er gavnligt for alle, uanset politisk eller ideologisk overbevisning, at tale om, hvilken kulør vores samfund har? Det ville også give muligheden for at tilvælge neoliberalisme eller kapitalisme, som den mest ønskelige retning for vores samfund, på et mere velinformeret grundlag end tilfældet er i dag.  

Der er selvfølgelig meget magt på spil. Magt, som gør det svært at begrebsliggøre alternativer. Men måske netop derfor burde ideologi i vores samfund i højere grad være en del af public service. Fordi det kan være med til at skabe mulighedsbetingelser for et bedre samfund.  

 

Hvis du synes emnet lyder spændende, men har svært ved at finde tid og overskud midt i al den anden læsning, er her en anbefaling til afsnittet “Vi er slaver af kapitalen” fra P1 programmet “Supertanker”, hvor bl.a. Søren Mau er medvirkende og hvor de taler om, hvordan marxismen efter finanskrisen er vendt tilbage som kritik af neoliberalismen og kapitalismen.

https://www.dr.dk/lyd/p1/supertanker/supertanker-2022-05-02