Posts by Isabel Sidenius
Psychology from an AI’s perspective

Written by GPT-2 AI language model, generated by Isabel Sidenius and Marie Strøyer
Marts 2020

A neural network AI is just the latest, most convincing example of modern software replacing humans. All kinds of algorithms, or software, can make us better at our jobs. A neural network AI is already being used to teach a system how to identify cats from YouTube videos. By using an AI language model called the GPT-2 text generating system we will encapsulate the essence of psychology.

Read More
Debat del 2: Etiske perspektiver på terapeutisk arbejde af studerende

Af Isabel Sidenius og Amanda Lambæk 
December 2019

Hvordan bør vi forholde os til, at en gruppe psykologistuderende som noget nyt tilbyder terapiforløb mod betaling? Er det tilstrækkeligt at legitimere denne praksis med at være psykologistuderende og forsvarligt ikke at modtage supervision af en autoriseret psykolog? På de følgende sider ønsker vi at forholde os til de etiske problemstillinger, i det konkrete tilbud hos Avilius.

Read More
Merleau-Ponty-bogmærket

Af Isabel Sidenius
September 2019

Psykologien er langt hen ad vejen præget af en række grundlagsproblemer, hvor dikotomier som følelse og fornuft, krop og bevidsthed, sansning og tænkning gennemsyrer både de måder, vi tænker om psyken på, samt hvordan vi undersøger psykologiske fænomener. En teoretiker, hvis virke i høj grad har drejet sig om at udviske disse dikotomier og opløse skarpe begrebslige kontraster, er filosoffen Maurice Merleau-Ponty (1908-1961), hvorfor han naturligvis skal være dette blads bogmærke. 

Read More
Arven fra Husserl

Af Isabel Sidenius, stud.psych. 
Juni 2019

Bachelorprojekt. Man kan drage en skelnen mellem filosofi og videnskab, hvor filosofien adskiller sig fra videnskab ved ikke at have et empirisk grundlag. Samtidig hviler en række af psykologiens videnskabsteoretiske og metodologiske principper på filosofiske antagelser, der guider de empiriske undersøgelser. Så hvordan skal man egentlig forstå relationen mellem psykologi og filosofi? Denne diskussion blev afsættet for mit bachelorprojekt, hvor jeg gav mig i kast med at undersøge, først og fremmest hvad fænomenologi egentlig er, i sin oprindelige filosofiske udformning, og hertil hvorvidt den er forenelig med en empirisk psykologi.

Read More
Boganmeldelse: Den hjemløse kærlighed

Af Isabel Sidenius, stud.psych.

BOGANMELDELSE. Svend Brinkmann har forfattet en teoretisk velunderbygget og indlevende analyse af sorgens væsen, der beskriver sorg som et almenmenneskeligt grundvilkår. Bogen udfolder, hvordan sorg er en kærlighed, der gøres hjemløs, hvordan sorgen manifesterer sig både psykisk, kropsligt og kulturelt, og hvorfor man bør være varsom med at definere sorg som psykisk lidelse. Alt i alt et anbefalelsesværdigt værk.

Read More
Boganmeldelse: Kampen om mennesket

Af Isabel Sidenius, stud.psych

Hvad vil det egentlig sige at være menneske? I antologien Kampen om mennesket, spores disse tråde når filosofferne David Budtz Pedersen, Finn Collin og Frederik Stjernfeldt sammen med tolv andre bidragsydere på genealogisk vis kortlægger otte ideologisk-funderede og konkurrerende menneskebilleder, der hver især kæmper en kamp om at definere den menneskelige natur.

Read More
Det guddommelige menneske

 Af Isabel Sidenius

Novelle. De indledende toner fra TV-avisens temasang brusede ud af højtalerne og gav et sæt i ham. Så var klokken 18:30 bemærkede han, som han dagligt blev mindet om, når udsendelsen automatisk startede. Han blev næsten lige overrasket hver gang det skete, over hvor hurtigt dagen var gået, uden at der var sket noget videre bemærkelsesværdigt.

Read More
Jeg likes, altså er jeg

Af Isabel Sidenius

Kan du huske dengang, hvor man i stedet for at sende en e-mail kommunike- rede som pennevenner og modtog håndskreven brevpost? Eller har du nogensinde tænkt over, hvordan dine bedsteforældres liv har været, i en tid uden smartphones og internet? Man kan vist ikke komme uden om, at den dag internettet blev opfundet, og den dag i 2004 da Mark Zuckerberg lancerede den første version af Facebook, var skæbnesvangre øjeblikke i verdenshistorien. Kigger man på de sidste 100.000 år, vil den tid mennesker har haft smartphones svare til blot 8 sekunder ud af et døgn. Og selvom du måske kan huske det gode gamle brevpost-system, kan du så huske, hvornår du sidst har haft en off-line dag?

Read More
Forfængelighed, forfængelighed.

Tekst af Isabel Sidenius

Memento mori, lød den eksistentielle påmindelse fra barokken, der betyder ’husk, at du skal dø’. Følgende tekst vil give en skildring af den forfængelighed der prægede den barokke tidsånd, og hvordan denne kom til udtryk i deres æstetik. Dertil vil denne historiske periode og nogle af dens problemstillinger perspektiveres til vores samtid og den forfængelighed, der eksisterer i dag, og som vi blandt andet oplever igennem massemedierne og deres påvirkning og fordrejning af virkeligheden.

Read More
Psykologien i skønlitteraturen - Interview med Marianne Stidsen

Af Amanda Lambæk og Isabel Sidenius Botwel

De sirlige rækker af ord stimler sammen og danser kontrastfuldt på de hvide sider, hvor de danner sætninger, der blotlægger de ofte usynlige, menneskelige følelsers eksistens. Med bankende hjerte vender jeg spændt romanens side og fortsætter med at læse. Både nervøs og forhåbningsfuld fortsætter jeg, helt opslugt, med at læse de ord, der danner rammen for et fiktionsunivers, der i samme øjeblik bliver virkeligt og levende i min bevidsthed...

Read More
Isabel SideniusCopyComment
Et barn bliver slået - om evalueringssamfundet og psykisk sårbarhed hos studerende

Af Isabel Sidenius og Sebastian Tobias-Renstrøm

”Indenfor de seneste tyve år er antallet af unge ramt af stress, depression, angst eller andre psykiske lidelser steget markant”, forklarer Eva Secher, formand for Dansk Psykolog Forening, til et foredrag arrangeret for et par uger siden af Socialdemokratiet. Arrangementet havde til formål at sætte fokus på unges psykiske sårbarhed og (mis)trivsel. For nyligt bragte Uniavisen ligeledes en ar-tikel, der satte fokus på unges mistrivsel ved at rette opmærksomheden mod en række statistikker, der peger på et stigende stressniveau hos KU’s studerende samt et stigende antal personer med depression og angstlidelser.

Read More